Betoog Ellen Verkoelen over Dupont/Chemours

20 september 2023

Voorzitter,

 

We weten het allemaal, als je tijdens het kokkerellen roert in je teflon koekenpan, moet je dat altijd doen met een houten lepel. En nooit met een vork of een mes erin tekeergaan. Want dan wordt de teflonlaag in je pan beschadigd. En dat is hartstikke gevaarlijk voor je gezondheid. Je krijgt er namelijk kanker van dus staat er in de gebruiksaanwijzing van je teflon pannenset het volgende;

  • Laat de pan met antiaanbaklaag niet te heet worden, dan kan de teflonlaag beschadigen
  • Roer niet te hard in de pan
  • Prik niet met iets scherps (zoals een mes) in de pan
  • Ga nooit ‘snijden’ in de pan met antiaanbaklaag
  • Gooi de pan meteen weg als je ziet dat de antiaanbaklaag beschadigd is

 

Voorzitter,

 

Wat valt er meer te zeggen over teflon, over PFOA, over PFAS? Het zijn allemaal ernstig kankerverwekkende stoffen van dezelfde familie.

 

En voorzitter,

 

Het ergste is dat Dupont, en wat sinds 2015 Chemours heet, dat al weten sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. De teflon-flu was toen al in Amerika bekend. Tientallen jaren is door de chemische industrie het gezondheidsrisico van PFOA onder de pet gehouden. Doelbewust wordt al velen jaren met het leven van generaties mensen gegokt. En niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland. Want sinds 1962 staat de Dupont fabriek in Dordrecht. Sinds 1962 is er een sluipende milieuramp in onze provincie aan het voltrekken.

 

Voorzitter,

 

60 jaar Dupont in Dordrecht. Vele generaties die aan deze kankerverwekkende stoffen zijn blootgesteld. Jarenlange toxische vervuiling van Water, bodem en lucht. We kunnen dat allemaal nu weer afdoen, met weer opnieuw van alles te gaan onderzoeken, maar het zal allemaal niets uithalen. Het zal deze Poly fluor alkyl stoffen niet minder giftig maken. Het zal de mensen niet minder ziek maken. Het zal de omgeving niet minder vervuilen.

 

Voorzitter,

 

Er is maar één garantie af te geven bij dit soort tijdbom fabrieken. Bikkelharde regelgeving en normering van deze kankerverwekkende producten. “Nul uit de pijp” Moet de eis bij vergunningverlening zijn. Niets de lucht in. Niets het water in. En niets de grond in.

 

Voorzitter,

 

Anno 2023 mag en kan het niet waar zijn dat we dit soort bedrijven, die een gevaar zijn voor de volksgezondheid, in een zo’n dichtbevolkt gebied als de Drechtsteden hebben staan.

 

Voorzitter,

 

Met het aantrekken van de teugels, bij dit gif spuitende bedrijf, zijn we er natuurlijk nog lang niet. Druppelsgewijs is jarenlang de hele omgeving toxisch vervuilt. En ook dat zal aangepakt moeten worden. Dat zal velen jaren duren.

 

Voorzitter,

 

Laten we vandaag de eerste stap zetten als verantwoordelijke provinciale overheid. En in gaan zetten op keiharde garanties in de vergunningen. Eisen dat er nul uit de pijp komt. Laten we vandaag de eerste stap zetten. En het bedrijf sluiten zolang er geen garantie is van nul uit de pijp. Laten we vandaag de eerste stap zetten. En de handhaving op volle kracht eropin zetten, dat er nul uit de pijp komt. Laten we vandaag de eerste stap zetten. En alle onderzoeken initiëren die nodig zijn om dit schandaal te ontrafelen.

 

Voorzitter,

 

Laten we als Provincie vandaag het lef tonen om die zo belangrijke stappen te zetten.

 

Voorzitter,

 

Met enorme dank aan mijn collega’s, die een tsunami aan moties hebben gemaakt, om dit allemaal mogelijk te maken.

50PLUS zal ze allemaal ondertekenen.

 

Want voorzitter,

 

Dik 60 jaar Dupont / Chemours is genoeg.

Het wordt tijd dat we verder leven zonder dat anti aanbak laagje.