In memoriam Sjoerd Fekkes

19 september 2023

Men hoeft op de portretfoto van Sjoerd maar naar de uitdrukking op zijn gezicht te kijken om een bevestiging te krijgen wat zijn dierbaren, familie en vrienden, en verder alle vertegenwoordigers van 50PLUS die hem goed hebben gekend zo terdege zullen gaan missen: die vriendelijkheid.
U moet maar eens wat langer naar die foto kijken.

Sjoerd Fekkes

Het is innemende vriendelijkheid. Naturel.
Die oogopslag en die plezierig bollende wangen, er zijn mensen die het scheppersgeluk hebben dat hun sympathie op hun gezicht valt af te lezen. Sjoerd had die mazzel.
Bovendien vriendelijkheid van het niveau: echtheid. Of zoals intimi gisteravond tegen me zeiden: Sjoerd was zuiver op de graad, je voelde altijd dat ie ‘t meende.
Ook het woord ‘toffe peer’ viel. Dat is Haags.
En dat van pendelaar, want hij schiep er plezier in en zag er waarde in om ratio en intuïtie in het leven in evenwicht te brengen. Sjoerd was best een beetje spiritueel. Maar wel humanitair spiritueel, want het was altijd ten bate van het goede doel en dat kon heel persoonlijk zijn. ‘Maar dan had je er ook wat aan’, zei iemand.

Gisteravond bij het bericht van zijn heengaan kwamen de verhalen los. Sjoerd was een 50-plusser van het eerste uur. Origineel. Met gevoel voor humor als hem na een vergadering aan de bar de vraag werd gesteld: ‘Sjoerd, wil je wat drinken?’
Antwoord: ‘Ja logisch, want ik sta hier niet bij een bushalte.’
Mooie man.
Vinoloog. En niet zo’n kleintje ook. Oud raads- en statenlid in Den Haag van de VVD en daarna met net zo veel inzet 50plusser. Sjoerd was financieel jurist. De altijd helpende hand als het ging om belastingvraagstukken voor de zwakkeren in de samenleving. En hij was de bedenker van de Haagse taxibussen, die de mobiliteit van Haagse ouderen verlichtte. En verder groot en belangstellend waterschapper, nestor van het Heemraadschap van Delfland.
Maar bovenal was hij tot en met zijn laatste krachten mantelzorger van zijn lieve vrouw. Ik ben blij dat ik hem vorige week dat wel gemeende compliment nog per mail heb kunnen overbrengen en oprecht jammer dat we elkaar niet meer live hebben kunnen ontmoeten. In zijn antwoord op de mail stond: ‘Jorien, maak er wat moois van, hou de club bij elkaar.’

Ik doe mijn best, Sjoerd.

Jorien van den Herik
voorzitter 50PLUS