50PLUS Zuid-Holland steunt de roep om landelijk vuurwerkverbod op Oud en Nieuw 2021

3 november 2020

Persbericht:

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de wens om dit jaar geen vuurwerk toe te staan op Oudejaarsavond. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu, D66) weet niet of er een dergelijk verbod haalbaar is.

 

Toejuichen

Medisch Nederland zou een vuurwerkverbod toejuichen; hoe minder kans op letsel, hoe beter. „Alle beetjes helpen”, zegt voorzitter Annemarie van der Velden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. „In mijn ziekenhuis in Dordrecht hadden we vorig jaar vijftien vuurwerkslachtoffers. Als we die niet meer zouden hebben, is er al wat gewonnen.”

De zorg voor vuurwerkslachtoffers heeft niet onmiddellijk gevolgen voor de zorg voor coronapatiënten. „Maar het zijn extra patiënten op een plaats waar het toch al druk is. Mensen die een beroep doen op de operatiecapaciteit. Wat je dan krijgt, is dat wachttijden voor iedereen oplopen.” (NRC 2/11/20)

 

Logisch

50PLUS Zuid-Holland vindt het niet meer dan logisch dat de burgers dit jaar terughoudend zijn met vuurwerk afsteken vanwege de extra druk die Corona patiënten voor de Zorg betekenen. Afgelopen Oudjaar werden 385 gewonden behandeld op de spoedeisende hulp. Vooral vuurpijlen, cakeboxen en sierpotten zijn risicovol, blijkt uit onderzoek van Veiligheid.nl. Een landelijk verbod voor dit jaar zou meteen duidelijkheid verschaffen voor alle partijen en er ook voor zorgen dat er geen vuurwerktoerisme naar andere gemeenten ontstaan.

50PLUS heeft al eerder in de Tweede Kamer voor gestemd over een landelijk verbod op vuurwerk. Dit laat nu nog op zich wachten, maar aangepaste maatregelen in een Coronajaar lijkt niet meer dan logisch.